Find bluesen på Copenhagen Jazz Festival 2022

Tekst: Jakob Wandam

Så er den gal igen: Copenhagen Jazz Festival står for døren, og ud over en masse herlig jazzmusik – hovednavnene er blandt andre Herbie Hancock, Dianne Reeves, Gilberto Gil og Melody Gardot – er der også rigtig gode muligheder for at gå ud og høre blues i København. Festivalen spænder i år over hele sytten dage, og hvor går man som bluesfan hen, hvis man gerne vil have så meget med som muligt?

Bare rolig! Bluesnews.dk er traditionen tro klar til at guide dig igennem Copenhagen Jazz Festivals blues- og bluesy koncerter. Vi har bladret festivalens program igennem og giver her et bud på, hvordan du kan tilbringe dagene fra fredag den 24. juni til søndag den 10. juli.

Der er naturligvis tale om et subjektivt udvalg. Blues og jazz er beslægtede genrer med mange overlap, og man kan altid diskutere, hvornår musikken krydser grænsen mellem genrerne. Vi tager også forbehold for fejl og ændringer i programmet.

Fredag den 24. juni

Mo Hippa Section
Foto: Thomas Isbrandt

Copenhagen Jazz Festival lægger blødt ud på den første festivaldag. Bluesfans kan med fordel begynde på Charlie Scott’s Bar i Skindergade klokken 19. Her spiller danske Mo Hippa Section den første af flere koncerter på festivalen. Mo Hippa Section spiller New Orleans-funk i stil med Professor Longhair, The Meters og Jon Cleary. Gruppen består af de to Dusty Rag Jazz Band-folk Emil Efferbach (vokal og trommer) og Ali Badreldin (saxofon) samt Jacob Lind på guitar og Morten Falk på percussion. Entré koster kr. 100, som betales i døren.

Herefter kan man bevæge sig til Mojo Blues Bar i Løngangsstræde, hvor der naturligvis også under jazzfestivalen er levende musik hver dag. Denne aften, klokken 22, optræder den amerikanske bluessangerinde Shanna Waterstown med et amerikansk-italiensk backingband, der består af Jay Gogan (guitar), Gianpaolo Feola (trommer) og Walter Cerasani (bas). Det koster kr. 130 at lytte med, og man kan reservere plads på billet@mojo.dk.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
19.00 – Mo Hippa Section – Charlie Scott’s – 100,-
22.00 – Shanna Waterstown – Mojo – 130,-

Lørdag den 25. juni

Lørdag aften kommer man til at vælge mellem flere gode tilbud. På Charlie Scott’s kan man høre New Orleans R&B og swing med den amerikanske sanger og kontrabassist Taylor Smith, hvis band The Roamin’ Jasmine ved denne lejlighed inkluderer danske Chris Copen på klaver.

Oumou Sangaré
Foto: Flemming Grøn

På Mojo spiller Louise Brüel Flagstad Band blues, soul og rock & roll, men Bluesnews.dk’s valg vil nu alligevel falde på den maliske Wassoulou-sangerinde Oumou Sangaré, der spiller i DR Koncerthuset klokken 21. Hun gav en aldeles forrygende koncert samme sted i forbindelse med 2019-udgaven af Copenhagen Jazz Festival (læs her), og er man til afrikansk blues, bør man slå til her. Billetter koster mellem 355 og 430 kr. og kan købes her.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
21.00 – Oumou Sangaré – DR Koncerthuset – 325-400,-
21.00 – Taylor Smith & the Roamin’ Jasmine – Charlie Scott’s – 150,-
22.00 – Louise Brüel Flagstad – Mojo – 100,-

Søndag den 26. juni

Miriam Mandipira og A Very Big Band
Foto: Jakob Wandam

Denne dag skulle der være gode chancer for at nå alle de bluesorienterede koncerter på festivalen. Søndagen bør begynde på Bartof Station på Frederiksberg klokken 15, for her træder zimbabwisk-danske Miriam Mandipira op som solist med A Very Big Band. Mandipira er en af landets allerbedste blues-, jazz-, gospel- og soulstemmer, og Bluesnews.dk har tidligere hørt hende sammen med bigbandet, der ledes af Ole Kock Hansen (læs her). Billetter til koncerten koster kr. 250 og købes her.

Norbert Susemihl
Foto: Jakob Wandam

Herefter kan man passende lægge vejen forbi Højbro Plads og høre Norbert Susemihl’s Joyful Gumbo. Ret beset spiller den tyske trompetist og sanger Norbert Susemihl vel New Orleans jazz, men med et moderne og funky tilsnit. Hertil kommer, at han her spiller med lidt af en supergruppe, hvor mange af medlemmerne har bluesen flydende i årerne: Chris Tanner er på klarinet og vokal, Hans Ingelstam spiller trombone, Hans Knudsen er på klaver og vokal, Jens Kristian Andersen spiller bas, og Søren Pedersen betjener trommerne. Det sker fra klokken 18, og der er gratis entré.

Gratis er det også at slutte dagen på Mojo. Her er der solokoncert med danske Nisse Thorbjørn alias Copenhagen Slim, som optræder på mundharpe, guitar og sang. Det starter klokken 22.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
15.00 – A Very Big Band feat. Miriam Mandipira – Bartof Station – 250,-
18.00 – Norbert Susemihl’s Joyful Gumbo – Højbro Plads – Gratis
22.00 – Copenhagen Slim – Mojo – Gratis

Tirsdag den 28. juni

Mandag den 27. juni bliver ingen ”stormy Monday”, for så vidt at Copenhagen Jazz Festivals program denne dag ikke indeholder egentlige blueskoncerter. Man kan naturligvis stadig vælge at høre New Orleans jazz på kirkegården ved Grøndalslund Kirke i Rødovre (med brass band og blandt andre Niclas Bardeleben og Regin Fuhlendorf), tage på Jazz Cruise på Københavns Kanal med Johan Byllings Seaside Stompers, høre Björn Ingelstam Quartet på Drop Inn eller tage til singer/songwriter-aften i Mojos Monday Juke Joint.

Jeff Beck

Men vi vil tillade os at springe videre til tirsdag den 28. juni, hvor der ikke er nogen vej uden om at høre et af festivalens hovednavne, Jeff Beck i Amager Bio. Britiske Jeff Beck er en unik og vidtfavnende guitarist, der siden starten i rhythm & blues-bandet The Yardbirds har skabt sin helt egen musikalske niche, hvor han efter behov trækker på blues, jazz, metal, progressiv rock med mere. Selv operaarien ”Nessun dorma” har han gjort til en del af sit repertoire!

Jeff Becks koncert begynder klokken 20, og billetterne koster kr. 695; de kan købes her.

Bagefter kan man sikkert nå et smut forbi Mojo, hvor koncerterne tit varer til ud på natten. Her skulle der i hvert fald være en chance for at opleve noget af sangerinden Sara Brobergs ”Soulful Tuesday”. Det starter klokken 22, og der er gratis adgang.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
20.00 – Jeff Beck – Amager Bio – 695,-
22.00 – Sara Broberg (Soulful Tuesday) – Mojo – Gratis

Onsdag den 29. juni

Taylor Smith

En relativt rolig dag, som man kan bruge på at høre jazz eller blot til at samle kræfter til de kommende dages blues-bombardementer. Klokken 21 spiller Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band ganske vist på Christianias Børneteater den første af fem koncerter på Copenhagen Jazz Festival. Men Bluesnews.dk vil nu nok vente med at gå i byen til klokken 22, hvor Chris Copen & Taylor Smith spiller på Mojo Blues Bar.

Pianisten og sangeren Chris Copen har udviklet sig til et af blues-Danmarks stærkeste kort inden for New Orleans-traditionen. Under sit borgerlige navne Christian Bundgaard udgav han i 2016 duo-pladen Two generations sammen med Hans Knudsen (læs anmeldelse her), og som bandleder albumdebuterede Chris Copen så i år med den fremragende I got hipped (læs her).

Taylor Smith er kontrabassist og sanger fra New Orleans, hvor han med sit band The Roamin’ Jasmine fusionerer country blues, New Orleans R&B, swing og calypso med mere. På Mojo optræder Chris Copen og Taylor Smith dog i duo-format. Der er gratis adgang.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
21.00 – Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band – Christianias Børneteater – 100,-
22.00 – Chris Copen & Taylor Smith – Mojo – Gratis

Torsdag den 30. juni

Moussa Diallo
Foto: Peter Widmer

Torsdag er der ingen grund til at ligge og snue – i hvert ikke hvis man holder af ørkenblues, og slet ikke hvis man har mindre børn. Så er det nemlig bare at tage dem i hånden og drage til Krudttønden på Østerbro, hvor der er ”Krudtuglejazz” med Moussa Diallo & Dawda Jobarteh.

Bassisten Moussa Diallo er opvokset i Bamako i Mali og er stærkt påvirket af den vestafrikanske blues- og folkemusiktradition. Han flyttede til Danmark i 1973 og har haft et langt og alsidigt virke inden for pop/rock, jazz og verdensmusik m.m. I de seneste årtier har Moussa Diallo ikke mindst haft stor succes med musik og fortællinger for børn, oftest med udgangspunkt i hans egen afrikanske baggrund.

På Krudttønden får han selskab af koraspilleren Dawda Jobarteh, der stammer fra Gambia, men lige som Diallo i dag bor i Danmark. Voksne må betale kr. 80 for adgang, mens børn kommer ind for kr. 50.

Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band

Klokken 17 spiller Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band på Drop Inn. Entréen lyder på kr. 100, og man kan købe billet i døren. Jon Roniger er en sanger, guitarist og sangskriver fra New Orleans, som også har besøgt København ved tidligere lejligheder. Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band beskriver deres musik som dansevenlig, jazzet bluesrock, og med deres umiskendelige New Orleans-præg kan de sammenlignes med Randy Newman og Tom Waits, tilført et touch af Harry Connick Jr. og Dr. John.

The Good for Nothin’ Band består af Adam Everett (trommer), Evan Paydon (bas), Russell Ramirez (trombone, vokal) og Jon Bauer (trompet, vokal).

Laust “Krudtmejer” Nielsen
Foto: Frank Nielsen

Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band spiller igen klokken 20, denne gang på Charlie Scott’s, men her vælger Bluesnews.dk i stedet at tage til Bartof Station. Her står Miriam Mandipira igen på scenen, og denne gang hedder ensemblet Miriam Mandipira & the Soul Family. Kvintetten befinder sig, som navnet indikerer, i den mere soul-prægede ende af Mandipiras repertoire uden dog helt at slippe bluesen. De har således udgivet den fine ep One med Etta James-sange (læs anmeldelse her). Billetter til koncerten på Bartof Station koster kr. 250 og kan erhverves her.

Som sædvanlig anbefaler vi at afslutte festivaldagen på Mojo. Denne aften er der Blues Jam under ledelse af Laust ”Krudtmejer” Nielsen (Trainman Blues m.m.). Det starter klokken 22, og man slipper ind for en rund tyver.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
10.00 – Moussa Diallo & Dawda Jobarteh – Krudttønden – 50-80,-
17.00 – Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band – Drop Inn – 100,-
20.00 – Miriam Mandipira & the Soul Family – Bartof Station – 250,-
20.00 – Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band – Charlie Scott’s – 100,-
22.00 – Laust “Krudtmejer” Nielsen (Blues Jam) – Mojo – 20,-

Fredag den 1. juli

Sona Jobarteh

Når festivalen skrider ind i juli måned, begynder også en række optrædener af Soul 3 feat. Sahra da Silva på Freddy’s Bar. Dem vender vi dog tilbage til, for Bluesnews.dk’s dag skal begynde på Balders Plads på Nørrebro, hvor der klokken 17.30 er koncert med koraspilleren Sona Jobarteh. Hun er født i London, men har (lige som Dawda Jobarteh) rødder i Gambia og i griot-slægten Jobarteh/Diabaté.

Egentlig blues skal man nu nok ikke forvente af Sona Jobarteh, men lige som fætteren Toumani Diabaté spiller hun en svært rubricerbar musikform, der trækker både på klassisk kompositionsmusik, folkemusik og vestafrikansk blues. Der er gratis adgang til koncerten.

Robert Cray
Foto: Peter Widmer

Heldigvis så vi Miriam Mandipira & the Soul Family dagen før, så vi kan tillade os at misse deres optræden i familierestauranten Krøgers Have på Frederiksberg. Men vi skal også videre til Amager Bio, hvor der må være mødepligt til koncerten med bluesikonet Robert Cray klokken 20. Robert Cray var en spydspids i 1980’ernes bluesboom, og med sit radiovenlige miks af southern soul og glat storby-blues appellerer han til et bredt publikum, der elsker hans skarpe guitartone og sjælfulde vokal. Der skal nok blive fuldt hus i Amager Bio, og man kan sikre sig en billet her formedelst kr. 375.

Hvis budgettet ikke er til den slags, kan man naturligvis vælge at tage til Brønshøj Torv, hvor der er gratis adgang til koncerten med Thorbjørn Risager & the Black Tornado. Eller man kan lægge kr. 150 i døren på Charlie Scott’s og se Jazz Five spille på hjemmebane.

Olav Poulsen
Foto: Emil Andresen

Når Robert Cray har spillet sin sidste tone, er der måske stadig tid til at nå i hvert fald noget af koncerten med TogoRhino på Mojo Blues Bar; den starter klokken 22. TogoRhino er et nyt samarbejde mellem Alain Apaloo (guitar og vokal), Peter Nande (mundharpe, vokal og percussion), Olav Poulsen (guitar) og Sal Dibba (trommer og percussion), og de spiller deres egen version af ”trance blues” – en blanding af vestafrikansk ørkenblues og hill country blues fra det nordlige Mississippi. Entré koster kr. 100, som betales i døren.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
16.00 – Soul 3 feat. Sahra da Silva – Freddy’s Bar – Gratis
17.30 – Sona Jobarteh – Balders Plads – Gratis
18.00 – Miriam Mandipira & Soul Family – Krøgers Have – Gratis
20.00 – Thorbjørn Risager & the Black Tornado – Brønshøj Torv – Gratis
20.00 – Jazz Five – Charlie Scott’s – 150,-
20.00 – Robert Cray – Amager Bio – 375-395,-
22.00 – TogoRhino – Mojo – 100,-

Lørdag den 2. juli

Denne lørdag er endnu et overflødighedshorn af blues. Allerede klokken 14 spiller Jazz Five deres New Orleans blues – som man for eksempel kan forvisse sig om kvaliteten af på deres fremragende nye ep In the meantime … (læs anmeldelse her) – i M.G. Petersens Familiehave på Frederiksberg, og klokken 15 optræder Chris Grey & the BlueSpand på Balders Plads, mens Paul Banks & Jørgen Lang spiller på Melchiors Plads. Der er gratis entré til alle tre koncerter.

Esben Just
Foto: Jakob Wandam

Bluesnews.dk vælger dog at begynde dagen på Bartof Station, hvor Esben Justs traditionsrige Piano Nights vender tilbage – denne gang dog som ”Piano Night in Daytime”! Konceptet er imidlertid det velkendte: Tre pianister spiller hver for sig og sammen på kryds og tværs, uden for megen skelen til sætlister, men med spontanitet og improvisation i højsædet.

Esben Just er repræsentant for New Orleans-traditionen, som den kendes fra for eksempel Professor Longhair, Fats Domino, Allen Toussaint, Dr. John og James Booker. Lasse E. Jensen er Danmarks førende boogie-woogie-pianist og er inspireret af de gamle mestre Albert Ammons, Pete Johnson og Meade Lux Lewis, men ikke mindst også Axel Zwingenberger. Søren Kristiansen er prisvindende jazzpianist og har sin inspiration fra blandt andre Art Tatum, Oscar Peterson og Bill Evans. Det koster kr. 150 at overvære løjerne, og man kan købe billet her.

Samantha Antoinette Smith
Foto: Frank Nielsen

Eftermiddagen kan også byde på endnu en optræden af Soul 3 feat. Sahra da Silva på Freddy’s Bar, og Sahra da Silva spiller endvidere om aftenen på Mojo med Kjeld Lauritsen, Alain Apaloo og Søren Frost.

Bluesnews.dk vil imidlertid drage til Restaurant Under Uret. Her optræder den engelske sangerinde Samantha Antoinette Smith klokken 17 med en trio, der omfatter Mads Søndergaard på klaver og Anders Ammitzbøll på bas, og der er gratis entré. Samantha Antoinette Smith har tidligere spillet på mange danske bluesspillesteder og -festivaler og også indspillet et par singler med Jazz Five under navnet Samantha-Antoinette & Hidden Agenda. Netop nu er hun aktuel med den nye ep I got me a plan.

Roosevelt Collier
Foto: Frank Nielsen

Klokken 20 spiller Samantha Antoinette Smith med det mere bluesorienterede backingband The Chargers (Chris Copen, Kasper Vegeberg, Asmus Jensen, Jakob Kortbæk) på Charlie Scott’s, men Bluesnews.dk træffer et svært valg og tager i stedet til Balders Plads, hvor der er gratis koncert med den amerikanske pedal steel-guitarist Roosevelt Collier. Ham har vi tidligere set både som bandleder (læs her) og med bandet Bokanté (læs her), og han er garant for forrygende lapsteel og svedig fusionmusik i grænselandet mellem blues, soul, funk, rock, jazz og gospel.

Big Creek Slim
Foto: Jakob Wandam

Vil man slutte dagen af med mere traditionel og ærke-autentisk blues, kan man herefter tage til Mojo og høre altid fremragende danske Big Creek Slim, der spiller med sit band (Peter Nande (mundharpe), Ole Skipper (bas), Mikko Peltola (trommer)) klokken 22. Kr. 120 må lægges i døren. Er man mere til New Orleans-funk, kan man vente til klokken 23 og i stedet drage til Charlie Scott’s, hvor Mo Hippa Section vender tilbage.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
14.00 – Jazz Five – M.G. Petersens Familiehave – Gratis
15.00 – Chris Grey & the BlueSpand – Balders Plads – Gratis
15.00 – Paul Banks & Jørgen Lang – Melchiors Plads – Gratis
15.00 – Esben Just, Lasse E. Jensen & Søren Kristiansen (Piano Night in Daytime) – Bartof Station – 150,-
16.00 – Soul 3 feat. Sahra da Silva – Freddy’s bar – Gratis
17.00 – Samantha Antoinette Smith Trio – Restaurant Under Uret – Gratis
19.00 – Sahra da Silva, Kjeld Lauritsen, Alain Apaloo & Søren Frost – Mojo – 120,-
20.00 – Roosevelt Collier – Balders Plads – Gratis
20.00 – Samantha Antoinette & the Chargers – Charlie Scott’s – 120,-
22.00 – Big Creek Slim – Mojo – 120,-
23.00 – Mo Hippa Section – Charlie Scott’s – 100,-

Søndag den 3. juli

Esben Just
Foto: Jakob Wandam

Det meste af søndagen vælger vi at tilbringe på Balders Plads, som denne dag indtages af mini-festivalen Mardi Gras Copenhagen. Det betyder en hel dag med New Orleans-kultur, og det begynder med en ”Mardi Gras Street Parade”, som fra klokken 13 bevæger sig fra Dronning Louises Bro og via Nørrebrogade mod Balders Plads. Det bliver en musikalsk festkaravane med deltagelse af Tuesday Night Brass Band, Dusty Rag Jazz Band, Zirkus, DJ Katrine Ring, Mads Søndergaard Hammond Extravaganza m.fl.

På Balders Plads bliver første indslag en ”Dr. John Tribute” klokken 15 med Samantha Antoinette Smith & Esben Just som solister. De bliver bakket op af et band med nogle af de fremmeste musikere på den danske New Orleans-scene: Johan Bylling Lang (saxofon), Peter Kehl (trompet), Chris Copen (klaver og vokal), Regin Fuhlendorf (guitar), Ole Skipper (bas) og Stefan Andersen (trommer og vokal).

Dusty Rag Jazz Band
Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Klokken 16.30 spiller Dusty Rag Jazz Band det første af to korte sæt. Bandet blander akustisk gadejazz, førkrigsblues, gospel, vaudeville og ballader med mere og gjorde et stort indtryk både på publikum og Bluesnews.dk’s anmelder på Harvest-festivalen i 2020 (læs her). De optræder i forskellige sammensætninger, men som regel koncentreret omkring sangerinden Nada Dayeh, guitarist og sanger Rasmus Rhode og saxofonisterne Ali Badreldin og Jeppe Cloos. Dusty Rag Jazz Band udgav sidste år deres album nummer to, Dragged through dirt and mud (læs anmeldelse her).

Jon Cleary
Foto: Jakob Wandam

Et verdensnavn kommer på scenen, når Balders Plads klokken 17.30 byder velkommen til Jon Cleary & the Absolute Monster Gentlemen. Pianisten, guitaristen og sangeren Jon Cleary drog i start 1980’erne fra England til New Orleans og blev hurtigt en del af byens musikliv, hvor han nu indtager en central plads. Han blander funk, blues og jazz m.m. på forrygende vis i samme tradition som Professor Longhair, The Meters, The Neville Brothers og Dr. John.

Jon Cleary optrådte også på Balders Plads i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival 2019 (læs her). I år er han bakket op af Cornell Williams på bas og A.J. Hall på trommer. Der er gratis entré til Mardi Gras Copenhagen-koncerterne.

Sahra da Silva
Foto: Frank Nielsen

Nu forlader vi Balders Plads og tager i stedet til Onkel Dannys Plads på Vesterbro. Her kan man klokken 19.30 høre Sahra da Silva with Kjeld Lauritsen Trio. Dette er blot ét af de mange samarbejder, som den alsidige (og ekstremt dygtige) sangerinde indgår i, hvilket vi ofte har fortalt om her på siden (læs her). Sahra da Silva synger blues, jazz, soul, funk og gospel og arbejder netop nu på et nyt album med Laust ”Krudtmejer” Nielsen som producer. Men ved denne koncert er det altså Hammond-troldmanden Kjeld Lauritsen og hans trio – Per Gade på guitar og Espen Laub på trommer – der agerer sparringspartnere.

Koncerten er en del af Jazzcups og magasinet Jazz specials ”Brostensbal”, der strækker sig over søndag, mandag og tirsdag. En dagsbillet koster kr. 125, og en partoutbillet til alle tre dage kan erhverves for kr. 300. De forhandles her.

Marc Chain

Sahra da Silva spiller i øvrigt også en af sine koncerter med Soul 3 på Freddy’s Bar klokken 16. Den må vi vælge fra, lige som vi ikke når til koncert med Dale Smith Blues Band på Palæ Bar klokken 17, Esben Just Trio på Mojo klokken 19, Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band på Charlie Scott’s klokken 20 eller Paul Banks & Jørgen Lang på Bartof Café klokken 21.

Til gengæld burde vi være i stand til – igen – at runde aftenen af på Mojo klokken 22. Det er denne gang guitaristen Marc Chain, der står for underholdningen sammen med en endnu ikke annonceret duo-partner. Der er gratis entré.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
13.00 – Tuesday Night Brass Band, Dusty Rag Jazz Band m.fl. (Mardi Gras Street Parade) – Nørrebro – Gratis
15.00 – Samantha Antoinette Smith & Esben Just (Dr. John Tribute) – Balders Plads – Gratis
16.00 – Soul 3 feat. Sahra da Silva – Freddy’s Bar – Gratis
16.30 – Dusty Rag Jazz Band – Balders Plads – Gratis
17.00 – Dale Smith Blues Band – Palæ Bar – Gratis
17.30 – Jon Cleary & the Absolute Monster Gentlemen – Balders Plads – Gratis
19.00 – Esben Just Trio – Mojo – 120,-
19.00 – Dusty Rag Jazz Band – Balders Plads – Gratis
19.30 – Sahra da Silva with Kjeld Lauritsen Trio – Onkel Dannys Plads – 125,-
20.00 – Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band – Charlie Scott’s – 70,-
21.00 – Paul Banks & Jørgen Lang – Bartof Café – 80,-
22.00 – Marc Chain Duo – Mojo – Gratis

Mandag den 4. juli

Tuesday Night Brass Band
Foto: Jakob Wandam

Mandag eftermiddag vender vi tilbage til Brostensballet på Onkel Dannys Plads, for her spiller Tuesday Night Brass Band klokken 15. Bandet spiller funky brass band-musik i New Orleans-stil – med egne arrangementer af både genrens klassikere, egne numre og overraskende covers – og består af Johan Bylling Lang (saxofon), Bjarke Nikolajsen (trompet, Ola Åkerman (trombone), Jakob Munck (sousafon), Søren Frost (percussion) og Esben Duus (percussion).

Björn Ingelstam og Hans Knudsen
Foto: Jakob Wandam

På Charlie Scott’s klokken 17 videreføres en Copenhagen Jazz Festival-tradition, når der er koncert med Hans Knudsen & Björn Ingelstam Band. Bluesnews.dk hørte dem samme sted i 2018 (læs her), 2019 (læs her) og 2021, og det er altid hyggelige, spontane koncerter med to musikere, der boltrer sig, hvor blues og jazz mødes. Årets Danske Bluesnavn 2014 Hans Knudsen er på klaver og vokal, og svenske Björn Ingelstam spiller trompet og synger. De får følgeskab af en bassist og en trommeslager, hvis navne endnu ikke er afsløret. Billetter sælges i døren formedelst kr. 100.

Nola Love
Foto: Jakob Wandam

Bliver man hængende på Charlie Scott’s, får man for kr. 120 mulighed for at høre Nola Love demonstrere deres dansksprogede tag på New Orleans-musikken. Det er sanger og pianist Morten Fischer, der skriver sangene og agerer frontfigur for det festlige orkester, der også tæller Jonas Starcke (bas), Andreas Svendsen (trommer), Asbjørn Kamban (trompet) og Roald Elm Larsen (saxofon). Nola Love spiller klokken 20.

Til gengæld går man glip af et andet band, der gerne synger på dansk, nemlig Jumpin’ Jacks, som spiller i Krøgers Have klokken 18.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
15.00 – Tuesday Night Brass Band – Onkel Dannys Plads – 125,-
17.00 – Hans Knudsen & Björn Ingelstam Band – Charlie Scott’s – 100,-
18.00 – Jumpin’ Jacks – Krøgers Have – Gratis
20.00 – Nola Love – Charlie Scott’s – 120,-

Tirsdag den 5. juli

Jørgen Lang
Foto: Frank Nielsen

To gange har vi måttet springe Paul Banks & Jørgen Lang over, men tirsdag den 5. juli skal det være. Sangeren og guitaristen Paul Banks og mundharpespilleren Jørgen Lang har arbejdet sammen siden 1970’erne, blandt andet i Musikorkestret sammen med Martin Andersen og Hugo Rasmussen. Klokken 15 spiller Paul Banks & Jørgen Lang på Bartof Café på Frederiksberg, billetterne koster kr. 80, og de kan købes her.

Lars Emil Riis Madsen
Foto: Jakob Wandam

Klokken 17 bør man skynde sig ind på Palæ Bar i Ny Adelgade. Her spiller kvartetten Da Silva/Bylling/Madsen/Møllerhøj, og der er fri entré. Det drejer sig naturligvis om sangerinden Sahra da Silva, der her spiller sammen med Johan Bylling Lang (saxofon), Andreas Møllerhøj (bas) og Lars Emil Riis Madsen (klaver).

Bagefter kan man i ro og mag følge efter de fire musikere ind til Mojo Blues Bar. Her medvirker de nemlig alle fire ved koncertarrangementet ”Women of Blues and Soul”, hvor Sahra da Silva synger sammen med Samantha Antoinette Smith. Johan Bylling Langs Jazz Five-kollega Stefan Andersen runder bandet af på trommer, og der vil blive spillet numre fra blandt andre Etta James, Koko Taylor, LaVern Baker og Aretha Franklin. Det begynder klokken 22, og prisen i døren er kr. 150.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
15.00 – Paul Banks & Jørgen Lang – Bartof Café – 80,-
17.00 – Da Silva/Bylling/Madsen/Møllerhøj – Palæ Bar – Gratis
22.00 – Sahra da Silva & Samantha Antoinette Smith (Women of Blues & Soul) – Mojo – 150,-

Onsdag den 6. juli

Johan Bylling Lang
Foto: Sven Levandowsky

Bluesnews.dk var med, første gang saxofonisten Johan Bylling Lang lavede ”Tribute to Lee Allen” i 2020, og det var en stor oplevelse (læs her). Onsdag den 6. juli gentages succesen, nu på Drop Inn klokken 15. Holdet er ikke helt det samme den denne gang, men det er ikke desto mindre en stærk Johan Bylling Lang Quartet, der hylder New Orleans-saxofonisten: Bylling Lang selv er naturligvis på saxofon, Chris Copen synger og spiller klaver, Andreas Møllerhøj spiller bas, og Stefan Andersen er på trommer og vokal. Det koster kr. 100 at se, og billetter købes i døren.

Samtidig spiller SP Just Frost på Melchiors Plads, men dem gemmer vi til senere. Vi må også glip af Mike Andersen på Balders Plads klokken 17.30 og Hans Knudsen Jump Band, der spiller i M.G. Petersens Familiehave, samtidig med at Moussa Diallo Trio optræder på Støberiet klokken 18.

De Waal/Hemmer/Ljunggren/Banks
Foto: Jakob Wandam

Vi skal nemlig se endnu en Copenhagen Jazz Festival-tradition på Mojo Blues Bar klokken 19. Det er kvartetten De Waal/Hemmer/Ljunggren/Banks, som er blevet et tilbagevendende fænomen på festivalen, og som Bluesnews.dk så i 2018 (læs her) og 2019 (læs her). Det var en stor fornøjelse, for Emil de Waal (trommer), Dan Hemmer (orgel), Gustav Ljunggren (diverse strengeinstrumenter) og Paul Banks (vokal og guitar) er fire særdeles kapable og opfindsomme herrer.

Fessor, Esben Just, Henrik “SP” Poulsen
Foto: Jakob Wandam

Det koster kr. 120 at komme ind på Mojo, og man kan godt blive siddende, for bagefter kommer endnu en utvivlsomt fremragende kvartet. SP Just Frost får nemlig selskab den levende danske jazz- og rhythm & blues-legende Ole ”Fessor” Lindgreen på trombone. Han slutter sig til Henrik ”SP” Schou Poulsen (bas), Esben Just (klaver og vokal) og Søren Frost (trommer). Entréprisen er igen kr. 120, og koncerten starter klokken 22.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
15.00 – SP Just Frost – Melchiors Plads – Gratis
15.00 – Johan Bylling Lang Quartet (Tribute to Lee Allen) – Drop Inn – 100,-
17.30 – Mike Andersen – Balders Plads – Gratis
18.00 – Hans Knudsen Jump Band – M.G. Petersens Familiehave – Gratis
18.00 – Moussa Diallo Trio – Støberiet – 150,-
19.00 – De Waal/Hemmer/Ljunggren/Banks – Mojo – 120,-
22.00 – SP Just Frost & Fessor – Mojo – 120,-

Torsdag den 7. juli

Delta Blues Band

Afdøde Troels Jensen spillede mange koncert i Kulturhuset Pilegården i Brønshøj. Lige som sidste år lægger Pilegården fra klokken 14 hus – eller rettere have – til en ”Hyldestkoncert for Troels Jensen”. Det er blandt andet Troels Jensens gamle Delta Blues Band, der står på scenen, og Thomas Puggaard-Müller (guitar), Jørgen Lang (mundharpe), Knut Henriksen (bas) og Asmus Jensen (trommer) har indlemmet et par nye ansigter: Danny Linde (guitar) og Henning Verner (klaver og orgel) har sluttet sig til Danmarks ældste bluesband.

Lea Thorlann
Foto: Jakob Wandam

Med ved koncerten er også tre af Troels Jensens kolleger i The Healers, sangerinderne Miriam Mandipira og Lea Thorlann samt saxofonisten Nis Toxværd, der i dagens anledning udgør trioen Mandipira-Thorlann-Toxværd. Allerførst kan man dog høre den danske European Blues Award-deltager Jake Green Band (Jake Green (guitar og vokal), Hans Rosenberg (trommer) og Jens Simonsen (bas)). Jake Green var en overraskende gæst ved sidste års hyldestkoncert og gjorde tydeligvis et godt indtryk. Entréen til hyldestkoncerten lyder på kr. 200, og billetter kan købes her.

Der er naturligvis mange andre interessante koncerter i løbet af torsdagen. Esben Just spiller på Bartof Café klokken 15, klokken 18 kan man høre Kim Menzer Jazz & Bluesband på Højbro Plads, og klokken 19 spiller Kjeld Lauritsens trio i Kaffesalonen.

Ola Åkerman
Foto: Jakob Wandam

Bluesnews.dk vil dog vælge at tage i Krøgers Have på Frederiksberg klokken 18 og spise til tonerne af Johan Bylling Lang & New Orleans Funkateers. Denne til lejligheden samlede supergruppe – hvis navn taler for sig selv – består af Johan Bylling Lang (saxofon), Ola Åkerman (trombone), Chris Copen (klaver og vokal), Taylor Smith (bas og vokal) og Niclas Bardeleben (trommer og vokal). Der er gratis entré.

Så gemmer vi Thorbjørn Risager til lørdag, men tager alligevel på Mojo klokken 22. For en flad tyver kan man nemlig overvære Laust ”Krudtmejer” Nielsens Blues Jam. Har man ikke fået nok af Johan Bylling Langs saxofon, kan selvfølgelig vælge i stedet at lægge en hundredlap i døren på Drop Inn og høre Johan Bylling Lang Soul Jazz feat. Samantha Antoinette.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
14.00 – Jake Green Band, Mandipira-Thorlann-Toxværd, Delta Blues Band (Bluesman 2022 – Hyldestkoncert for Troels Jensen) – Kulturhuset Pilegården – 200,-
15.00 – Esben Just – Bartof Café – 80,-
18.00 – Johan Bylling Lang & New Orleans Funkateers – Krøgers Have, Frederiksberg – Gratis
18.00 – Kim Menzer Jazz & Bluesband – Højbro Plads – Gratis
19.00 – Kjeld Lauritsen/Per Gade/Espen Laub – Kaffesalonen – Gratis
19.00 – Thorbjørn Risager & the Black Tornado – Mojo – 200,-
22.00 – Laust ”Krudtmejer” Nielsen (Blues Jam) – Mojo – 20,-
22.30 – Johan Bylling Lang Soul Jazz feat. Samantha Antoinette – Drop Inn – 100,-

Fredag den 8. juli

Charlotte Ottenheim og Finn Poulsen
Foto: Jakob Wandam

Jake Green Band spiller på Melchiors Plads fra klokken 15, men da de også var på plakaten ved gårsdagens Troels Jensen-hyldest, anbefaler Bluesnews.dk i stedet albumaktuelle Copenhagen Blues Band, der spiller ved Nyhavns Mindeanker klokken 16. Det er ganske gratis for publikum at høre Charlotte Oppenheim (vokal), Finn Poulsen (guitar og mundharpe), Felix Falch (guitar), Peter Østbirk (orgel), Frede Christiansen (trommer), Nils Bonne (bas) og Søren Schou (percussion).

Vi springer således over Soul 3 feat. Sahra da Silva, som spiller samtidig på Freddy’s Bar, og også over Samantha Antoinette Smith på Charlie Scott’s klokken 17, Mo Hippa Section på Social Brew klokken 19 og Jon Roniger and the Good for Nothing Band på Mojo, også klokken 19.

Chris Copen
Foto: Jakob Wandam

I stedet drager vi til Charlie Scott’s klokken 20 for at høre Chris Copen Band. Det koster kr. 100, og besætningen er endnu ikke offentliggjort, men der bliver helt sikkert tale om svedig New Orleans R&B med Copens klaver og vokal i centrum. Fra klokken 23 kan man, samme sted, høre The Niclas Knudsen Blues Trio, der består af Niclas Knudsen på guitar og vokal, Henrik ”SP” Schou Poulsen på bas og Mads Andersen på trommer. For kr. 100 byder de på ”originale sange og klassiske blues/funk-numre”, og Niclas Knudsen er en spændende kapelmester, der også slår sine folder i blandt andet Ibrahim Electric og Kalaha.

Desværre misser man så ellers altid gode Fried Okra, der optræder i ”Deluxe”-udgave på Mojo klokken 22.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
15.00 – Jake Green Band – Melchiors Plads – Gratis
16.00 – Soul 3 feat. Sahra da Silva – Freddy’s Bar – Gratis
16.00 – Copenhagen Blues Band – Nyhavns Mindeanker – Gratis
17.00 – Samantha Antoinette Smith – Charlie Scott’s – 100,-
19.00 – Mo Hippa Section – Social Brew – 150,-
19.00 – Jon Roniger and the Good for Nothin’ Band – Mojo – ?
20.00 – Chris Copen Band – Charlie Scott’s – 100,-
22.00 – Fried Okra Deluxe – Mojo – 130,-
23.00 – The Niclas Knudsen Blues Trio – Charlie Scott’s – 100,-

Lørdag den 9. juli

Nis Toxværd og Blue Belles of Joy

Miriam Mandipira har sit andet hjem på Bartof Station, og lørdag den 3. juli drager vi for tredje gang til spillestedet ved Frederiksberg St. for at høre sangerinden. Denne gang er det med trioen Blue Belles of Joy, som her er suppleret med Nis Toxværd. Blue Belles of Joy er udsprunget af Troels Jensen & the Healers, hvor de tre sangerinder Pia Trøjgaard, Lea Thorlann og Miriam Mandipira alle optrådte. De har desuden hver deres karriere som flittigt benyttede kor- og leadsangerinder i forskellige sammenhænge.

I Blue Belles of Joy leverer de et altid underholdende miks af blues, soul og gospel – og hvad der nu ellers måtte falde dem ind. Det har Bluesnews.dk tidligere bevidnet på netop Bartof Station (læs her). Billetter til lørdagens koncert kan købes her for kr. 160.

Thorbjørn Risager
Foto: Frank Nielsen

Ikke langt derfra, på Bartof Café, spiller Paul Banks & Jakob Dinesen, ligeledes klokken 15. Sahra da Silva og Soul 3 optræder på Freddy’s Bar klokken 16, og der er duokoncert med Chris Copen & Taylor Smith på Restaurant Under Uret klokken 17. Men Bluesnews.dk vil tage turen til Balders Plads, hvor der er gratis koncert med et af Danmarks mest populære bluesbands, Thorbjørn Risager & the Black Tornado. Besætningen er, som altid, Thorbjørn Risager (guitar og vokal), Joachim Svensmark (guitar), Emil Balsgaard (tangenter), Kasper Wagner (saxofon), Peter Kehl (trompet), Søren Bøjgaard (bas) og Martin Seidelin (trommer). Koncerten begynder klokken 17.30.

Chris Clermont

Klokken 20 skal vi på Kayak Bar, der ligger under Knippelsbro tæt på Christiansborg. Her er der nemlig inviteret til ”B.B. King Tribute” med den amerikanske guitarist og sanger Chris Clermont. Han optræder med et dansk band, der består af Poul Riemann (tangenter), Andreas Hatholt (bas) og Henrik Engqvist (trommer) samt The CPH Horns. Billetten købes i døren for kr. 130.

Dermed får vi ikke hørt Poorboy Poul (Morten Elmentoft Hansen) på Mojo klokken 19, og Kenn Lending Blues Band feat. Anders Gaardmand, som spiller dér klokken 22, gemmer vi til søndag. Så kunne det være fristende at tage i Tivoli, hvor Miriam Mandipira sammen med crooneren Mads Mathias synger med Tivoli Late Night Orchestra klokken 22. Men det bliver nok til endnu en tur i Skindergade, hvor Charlie Scott’s Late Night All Star Band byder på en række efterhånden kendte ansigter: Johan Bylling Lang (saxofon), Chris Copen (klaver og vokal), Samantha Antoinette Smith (vokal) og Taylor Smith (bas og vokal) samt Rasmus Grosell (trommer).

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
15.00 – Blue Belles of Joy – Bartof Station – 160,-
15.00 – Paul Banks & Jakob Dinesen – Bartof Café – 80,-
16.00 – Soul 3 feat. Sahra da Silva – Freddy’s Bar – Gratis
17.00 – Chris Copen & Taylor Smith – Restaurant Under Uret – Gratis
17.30 – Thorbjørn Risager & the Black Tornado – Balders Plads – Gratis
19.00 – Poorboy Poul – Mojo – Gratis
20.00 – Sahra da Silva/Kjeld Lauritsen Kvartet – La Fontaine – 140,-
20.00 – Chris Clermont/Poul Riemann/Andreas Hatholt/Henrik Engqvist (B.B. King Tribute) – Kayak Bar – 130,-
22.00 – Tivoli Late Night Orchestra feat. Miriam Mandipira & Mads Mathias – Tivoli – Tivoli-entré
22.00 – Kenn Lending Blues Band feat. Anders Gaardmand – Mojo – 130,-
23.00 – Charlie Scott’s Late Night All Star Band – Charlie Scott’s – 100,-

Søndag den 10. juli

Marc Bernstein
Foto: Jakob Wandam

Copenhagen Jazz Festivals sidste skal være dagen, hvor vi endelig får hørt Soul 3 feat. Sahra da Silva på Freddy’s Bar. Bandet består af da Silva på vokal, Lars Emil Riis Madsen på klaver og Marc Bernstein på saxofon, og de lover både Sahra da Silvas egne sange og klassikere fra genrerne soul, blues og jazz. Det er klokken 16, det sker, og der er gratis entré.

Inden da er der måske blevet tid til endnu en tur på Restaurant Under Uret med Samantha Antoinette Smith Trio. Hendes med-musikere er denne gang Johan Bylling Lang (saxofon) og Mads Søndergaard (klaver). Desværre bliver der ganske sikkert ikke tid til at høre Kjeld Lauritsens trio på Melchiors Plads eller SP Just Frost på Bartof Café. Begge koncerter finder nemlig sted klokken 15 (og SP Just Frost spiller igen samme sted klokken 20).

Kenn Lending Blues Band
Foto: Mads Lending

Copenhagen Jazz Festival kommer for vores vedkommende til at slutte med et brag ved Nyhavns Mindeanker, hvor legendariske Kenn Lending Blues Band traditionen tro spiller. Den seneste inkarnation af orkestret består af kapelmesteren selv på guitar og vokal, Henrik Kjelin på orgel, Svenni Svafnisson på bas og Jacob Vikkelsø på trommer. Med sig har de desuden som gæst den navnkundige Anders Gaardmand på saxofon, og der er gratis entré.

Alain Apaloo
Foto: Jakob Wandam

Men nåeh, nej, helt slut er det alligevel ikke, for aftenen skal selvfølgelig ende på Mojo Blues Bar. Den første koncert her er med verdensmusik/blues-bandet Rawkéké (Mikkel Nordsø på guitar, Moussa Diallo på bas og vokal og Marco Diallo på trommer), og den når vi desværre ikke, for den finder sted klokken 19. Men togolesisk-danske Alain Apaloo spiller guitar og synger fra klokken 22, og det bliver en smuk måde at lukke og slukke for Copenhagen Jazz Festival 2022 på. Der er fri entré.

Tid – Kunstner(e) – Sted – Entré
14.00 – Samantha Antoinette Smith Trio – Restaurant Under Uret – Gratis
15.00 – Kjeld Lauritsen/Per Gade/Esben Laub – Melchiors Plads – Gratis
15.00 – SP Just Frost – Bartof Café – 150,-
16.00 – Soul 3 feat. Sahra da Silva – Freddy’s Bar – Gratis
19.00 – Kenn Lending Blues Band feat. Anders Gaardmand – Nyhavns Mindeanker – Gratis
19.00 – Rawkéké – Mojo – 120,-
20.00 – SP Just Frost – Bartof Café – 150,-
22.00 – Alain Apaloo – Mojo – Gratis

Hele Copenhagen Blues Festivals program kan ses på festivalens hjemmeside her. Man kan desuden downloade programmet som app; læs mere her.